Terugblik symposium Veilig Thuis 2024
Op 12 november 2024 heeft Veilig Thuis NHN een mini-symposium georganiseerd in Theater De Vest. Ruim 270 professionals zijn samen de diepte ingegaan tijdens lezingen en workshops. Ook was er tussentijds en achteraf tijd om te netwerken. Er is onder andere gesproken over gelijkwaardig samenwerken, veerkracht binnen gezinnen en hoe is dit toe te passen in de hulpverlening.
Programma
- 13.00 uur Welkomstwoord en opening
- 13.30 uur Onderzoek Verwey-Jonker Huiselijk geweld; een complex en hardnekkig probleem. Hoe doorbreken we de cirkel van geweld door Prof. Dr. Majone Steketee
- 14.00 uur Workshop ronde 1
- 14.45 uur Break in de foyer
- 15.15 uur Workshop ronde 2
- 16.00 uur En… actie
- 16.40 uur Netwerken in foyer
Opening ervaringsdeskundige
Het symposium werd geopend door dagvoorzitter Kjell Lutz en Charlotte, ervaringsdeskundige. Zij namen de aanwezigen mee naar hoe de inzet van hulpverleners in een gezin ervaren is, wat had daar fijner in gekund en wat kan je daar voor de toekomst uithalen als professional zijnde.
Onderzoek door prof. Dr. Majone Steketee (Verwey-Jonker Instituut)
De lezing van Majone ging over de derde Cohortstudie; Resultaten van de aanpak partnergeweld en kindermishandeling. Wat is er belangrijk in het doorbreken van de cirkel van geweld in gezinnen. Hoe zorg je ervoor dat kinderen die nu opgroeien in onveilige gezinnen, straks wel in staat zijn om hun kinderen veilig op te laten groeien.
Wat zijn de onderliggende patronen van geweld?
Zie: Huiselijk geweld een complex en hardnekkig probleem – Verwey-Jonker Instituut
Veerkracht in gezinnen
Prof. Dr. Anne-Laura van Harmelen heeft een lezing gegeven over veerkracht in gezinnen. Deze lezing ging er over dat opgroeien in een onveilige omgeving niet per definitie leidt tot blijvende schade. Ondersteunende relaties vroeg in het leven van kinderen kunnen de schadelijke invloed verminderen of zelfs omkeren. Steun helpt de veerkracht van kinderen te vergroten. Veerkracht is het vermogen om terug te veren, goed te functioneren en door te groeien na ingrijpende ervaringen. Veerkracht is zichtbaar op meerdere gebieden, zoals een goede (geestelijke) gezondheid, liefdevolle relaties, goede (school)prestaties.
Gelijkwaardig samenwerken
Kathinka Bruinsma heeft een workshop gegeven over gelijkwaardig samenwerken met iedereen! Waarom is het zo belangrijk? Doen we wat we zeggen? Goede samenwerkingsrelaties van professionals met jeugdigen, ouders, hun sociale systeem én met andere betrokken hulpverleners zijn cruciaal. Toch is het een hardnekkig en een jarenlang gehoord probleem in de jeugdhulp en jeugdbescherming dat als het niet goed gaat de kwaliteit van de samenwerking als één van de oorzaken wordt genoemd.
Pijlers welbevinden ouders en opvoeders
Dr. Ilona Stamhuis haar lezing ging over pijlers welbevinden van ouders en opvoeders. Ouders spelen een belangrijke rol bij het kansrijk opgroeien van hun kind. Het ouderschap is veelomvattend en uitdagend. Het vermogen van een ouder of opvoeder om een sterke pedagogische basis te bieden, een netwerk te onderhouden en de opvoeding te durven delen, is sterk verweven met zijn of haar welbevinden. Welbevinden van ouders bestaat uit vijf pijlers die allemaal in verbinding met elkaar staan.
Zie: Pijlers van welbevinden van ouders
Introductie systemisch werken in relatie tot huiselijk geweld en kindermishandeling
Deze workshop werd gegeven door Lilian de Kleuver. En zijn de deelnemers aan de slag gegaan met het belang van systemisch werken in relatie tot huiselijk geweld en kindermishandeling. We starten deze workshop met waarom systemisch werken zo belangrijk is en de rol van de organisatie en je eigen positie hierin als onderdeel van het systeem. We bespreken hoe we als professionals kunnen handelen in het contact met de inwoners vanuit een systemisch perspectief, waarbij geweld wordt gezien als circulair (samenhangende en elkaar beïnvloedende gedragingen zonder begin en eind). Daarna ga je zelf aan de slag en maak je met andere professionals een systeem.
Resultaten van de zaal enquête
Tijdens het symposium is gevraagd aan de aanwezige professionals wat voor cijfer ze Veilig Thuis geven. Dit resulteerde in gemiddeld een mooie 7!