Ik wil dat het stopt
Heb je thuis te maken met huiselijk geweld of voel je je niet veilig? Misschien vind je het lastig om toe te geven dat dit bij jou speelt, of heb je het gevoel dat het jouw schuld is. Misschien hoop je dat het vanzelf overgaat. Weet dat je niet alleen bent en dat je hulp kan krijgen.
Huiselijk geweld komt veel voor in Nederland. Je bent dus niet de enige die het overkomt en er is niets om je voor te schamen. Belangrijk om te weten, is dat huiselijk geweld niet vanzelf stopt. Dit is wat je kunt je doen.
De eerste stap naar een oplossing voor huiselijk geweld is erover praten. Dat kan met een goede vriend, familielid of buurman/-vrouw. Maar ook met een professional, zoals een leerkracht of huisarts. Als je jonger bent dan 18 jaar, dan kun je praten met een persoon op jouw school of bellen met de Kindertelefoon. Je kunt je hart luchten bij deze persoon en vragen of diegene met je meegaat naar een hulpinstantie. Vaak zijn er meer mensen bereid om je te helpen dan je denkt.
Heb je advies of ondersteuning nodig voor jezelf of voor een ander? Bel of chat met Veilig Thuis. De ervaren medewerkers van Veilig Thuis staan 24/7 voor je klaar. Ze nemen de tijd voor je, luisteren naar je verhaal en nemen je serieus. Je krijgt informatie over welke stappen je kunt nemen. Wat je vertelt, blijft geheim zolang jij dat wilt. Als je wilt dat wij actie ondernemen, dan hebben wij je toestemming nodig om gegevens aan andere hulpverleners door te geven.
Soms is het snel duidelijk welke problemen er zijn en welke hulp er nodig is. In dat geval organiseert Veilig Thuis deze hulp. Soms is er niet duidelijk wat er aan de hand is. Dan moet dat eerst worden uitgezocht. Dit doet Veilig Thuis zo veel mogelijk samen met jou.
Het is altijd goed om te bellen of chatten. Huiselijk geweld kan niet en mag niet. Met hulp kun je de situatie veranderen, neem dus altijd contact met ons op.
- 088-0100502 (lokaal tarief)
- Gratis landelijk nummer 0800-2000
- Directe nood? Neem contact op met de politie via 112
Directe nood? Bel 112
Handige links kinderen en jongeren
Je kunt ook op deze websites terecht voor informatie en contact.
- Algemene informatie over kindermishandeling voor kinderen vanaf 8 jaar.
- Het bekende jeugdprogramma Klokhuis heeft een speciale site gemaakt over kindermishandeling. Hier vind je alle afleveringen over kindermishandeling die zijn uitgezonden.
- Op deze plek kun jij laten horen wat jij denkt, voelt en vindt van de scheiding van je ouders.
- Bescherming tegen kindermishandeling is een van de rechten van ieder kind. Uitgebreide informatie over kinderrechten vind je bij het Kinderrechtencollectief
- Ouders met psychische problemen kunnen problemen hebben met opvoeden. Dat is niet altijd zo, maar soms kan het zo erg zijn dat een kind mishandeld of verwaarloosd wordt. Speciaal voor kinderen van een ouder met psychische problemen.