Meer informatie
Als je zorgen hebt over de veiligheid of de ontwikkeling van kinderen of volwassenen, of als je vermoedt dat er (mogelijk) sprake is van een vorm van kindermishandeling of huiselijk geweld in een (gezins)systeem, kan je een melding doen bij Veilig Thuis via het online meldformulier. Zorg dat je de gegevens van de directbetrokkenen bij de hand hebt wanneer je het meldformulier gaat invullen. Verzamel tevens voordat je het meldformulier opent relevante informatie over de situatie. Let op, het meldformulier kan niet tussentijds opgeslagen worden.
Het online meldformulier dien je in één keer in te vullen en in te sturen.
Wanneer je de melding wil voorbereiden of eerst wil overleggen binnen jouw organisatie, dan kun je dit word document gebruiken als hulpmiddel. Hier lees je alle vragen die ook in het online meldformulier staan. Je kunt niet melden met dit document, maar alleen te gebruiken ter voorbereiding op de melding.
De meldcode geeft beroepskrachten handvatten om vermoedens van acute en structurele onveiligheid te signaleren en te bepalen hoe ze kunnen handelen. In de verbeterde meldcode wordt gebruik gemaakt van een afwegingskader. Dit afwegingskader is vanaf 1-1-2019 verplicht te hanteren en beschrijft wanneer een melding noodzakelijk is en hoe goede hulp eruit ziet.
Als er een vermoeden is van acute of structurele onveiligheid is melden bij Veilig Thuis nodig, omdat Veilig Thuis informatie uit verschillende meldingen kan combineren om de veiligheidssituatie beter in te schatten en omdat Veilig Thuis beroepskrachten dan waar nodig kan ondersteunen bij het zorgen voor langdurige veiligheid voor direct betrokkenen.
Met de aanpassing meldcode werken we samen aan een betere aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid.
Kijk bij Augeo Foundation voor scholingen over de meldcode.