Over Veilig Thuis
Veilig Thuis Noord-Holland Noord is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling in Noord-Holland-Noord. Veilig Thuis is er voor alle inwoners van jong (-9 maanden) tot oud (100+) en professionals die te maken hebben met huiselijk geweld en/of kindermishandeling. Iedereen kan advies vragen of een melding doen bij Veilig Thuis. Of je nu zelf hulp zoekt of je zorgen maakt om een ander, en of je nu slachtoffer bent of zelf geweld gebruikt: Veilig Thuis wil graag samen met jou de veiligheid herstellen en waarborgen.
De regio Noord-Holland-Noord bestaat uit: Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Drechterland, Enkhuizen, Dijk en Waard, Heiloo, Hollands Kroon, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer, Schagen, Stede Broec, Texel en Uitgeest.
Bel gratis 24 uur per dag, 7 dagen per week 0800–2000
Iedereen, van jong tot oud, heeft het recht om te leven en op te groeien in een veilig thuis. Onze visie is dan ook dat we in samenwerking met alle betrokkenen kunnen zorgen voor stabiele veiligheid en herstel. Samen kunnen we onveilige situaties en de overdracht van geweld van generatie op generatie stoppen.
Daarom zijn wij zichtbaar en laagdrempelig benaderbaar. Inwoners en professionals kunnen signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling bij ons melden of ons om advies vragen. Het gaat om fysieke, emotionele of psychische verwaarlozing of mishandeling, seksueel geweld en getuige zijn van (ex-)partnergeweld.
Wij zijn ons ervan bewust dat onze (on)gevraagde inzet impact heeft op een huishouden. Dit vraagt van ons dat wij zorgvuldig en transparant werken.
Wij vinden het onze verantwoordelijkheid dat wij:
- onze deskundigheid over alle vormen van huiselijk geweld en kindermishandeling inzetten en delen met professionals. Denk bijvoorbeeld aan: ouder(en)mishandeling, complexe scheidingen, seksueel geweld, (ex-)partnergeweld, mensenhandel en eergerelateerd geweld
- deskundig advies geven aan iedereen die te maken heeft met (een vermoeden van) huiselijk geweld en kindermishandeling
- meldingen over huiselijk geweld en kindermishandeling deskundig beoordelen en zorgen dat de juiste hulp ingezet wordt
- daar waar nodig veiligheidsvoorwaarden opstellen en onderzoek verrichten naar huiselijk geweld/kindermishandeling
- niet eerder stoppen tot we zicht hebben op het herstel van de veiligheid op langere termijn
- een betrouwbare samenwerkingspartner voor organisaties in de keten zijn
- 24 uur per dag, 7 dagen per week, bereikbaar zijn voor inwoners en professionals
De wettelijke taak van Veilig Thuis is het beoordelen van de vraag of er sprake/vermoeden is van huiselijk geweld en/of kindermishandeling. Als hiervan sprake is, kijkt Veilig Thuis, samen met de mensen om wie het gaat, welke stappen er gezet moeten worden om de veiligheid te herstellen. Dit doen wij door een inschatting te maken van de actuele en structurele (on)veiligheid.
In de Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015 zijn de taken en bevoegdheden van Veilig Thuis geregeld. Volgens de wet heeft Veilig Thuis de volgende taken:
- Advies geven.
- Meldingen in ontvangst nemen.
- Onderzoek doen of er daadwerkelijk sprake is van huiselijk geweld of kindermishandeling.
- Zo nodig vervolgstappen in gang zetten in de vorm van overdragen naar vrijwillige hulp, de Raad voor de Kinderbescherming informeren en/of melding doen bij de politie.
- Terugkoppelen aan de melder.
Het Landelijk Netwerk Veilig Thuis heeft deze wettelijke taken uitgewerkt in het Handelingsprotocol Veilig Thuis 2019.
Veilig Thuis Noord-Holland Noord geeft advies aan burgers en professionals over (vermoedens van) huiselijk geweld en kindermishandeling en neemt meldingen in ontvangst over (vermoedens van) huiselijk geweld en kindermishandeling. Bij een melding zorgen we dat er zicht komt op de veiligheid en maken we op basis van de veiligheidsbeoordeling een keuze voor vervolgstappen. Indien nodig brengen we middels de dienst Voorwaarden & Vervolg of Onderzoek in kaart of er daadwerkelijk sprake is van huiselijk geweld of kindermishandeling. In het geval van overdracht aan (al betrokken) hulpverlening of de gemeente, monitoren we door contact met het gezin en betrokken professionals of aan de gestelde veiligheidsvoorwaarden is voldaan, of deze hebben geleid tot directe veiligheid en later stabiele veiligheid, en of er aandacht is voor het werken aan herstel van de gevolgen van het geweld. Wanneer stabiele veiligheid is bereikt, sluiten we het dossier af.
Voor meer informatie over de verschillende diensten, het doel en de werkwijze van Veilig Thuis, zie het Handelingsprotocol Veilig Thuis 2019. Alle medewerkers van Veilig Thuis Noord-Holland Noord handelen zorgvuldig volgens de in het Handelingsprotocol beschreven richtlijnen die gelden voor alle vormen van huiselijk geweld en kindermishandeling. De rechten van inwoners en professionals die te maken krijgen met Veilig Thuis staan ook in het Handelingsprotocol beschreven.
Veilig Thuis Noord-Holland Noord heeft een team van deskundige, SKJ-geregistreerde medewerkers, gedragswetenschappers en vertrouwensartsen aan wie je je zorgen over jezelf of een ander kunt voorleggen. Veilig Thuis Noord-Holland Noord is onderdeel van GGD Hollands Noorden.
Huiselijk geweld is alle vormen van geweld die gepleegd worden binnen het gezin, de relatie of de familie. Het kan gaan om lichamelijk, geestelijk of seksueel geweld. Maar ook verwaarlozing, vernedering, overmatige controle en financieel misbruik vallen onder huiselijk geweld. Huiselijk geweld kan ook voortkomen uit schadelijke traditionele praktijken, zoals meisjesbesnijdenis, kindhuwelijken en huwelijksdwang.
Voorbeelden van huiselijk geweld
- Een kind dat door zijn moeder wordt geslagen en geschopt
- Een zoon die het geld van zijn oude vader voor zichzelf gebruikt
- Een meisje dat door haar oom seksueel wordt misbruikt
- Een vrouw die door haar partner erg wordt gecontroleerd in haar doen en laten
Er zijn nog veel meer situaties die vallen onder huiselijk geweld. Vraag hulp of advies als je je zorgen maakt of twijfelt. Elk jaar zijn er in Nederland zo’n 200.000 slachtoffers van ernstig huiselijk geweld. Geen enkele andere vorm van geweld komt zó vaak voor. De maatschappelijke en persoonlijke gevolgen zijn enorm. Ook voor kinderen: zij zijn vaak de (stille) getuigen.
Huiselijk geweld is geweld dat zich afspeelt binnen de huiselijke sfeer. Het is vaak niet direct zichtbaar voor de omgeving. De term ‘huiselijk’ verwijst dus naar de relatie tussen de betrokkenen. Het kan bijvoorbeeld gaan om geweld tussen (ex-)partners, tussen ouder en kind of overige familieleden.
Bij huiselijk geweld is er in 58 procent sprake van een gezinssituatie met kinderen tot 18 jaar. In Nederland zijn ieder jaar meer dan 100.000 kinderen getuige van huiselijk geweld. Ook het getuige zijn van huiselijk geweld is kindermishandeling.
Mishandeling herkennen en melden
Signalen van huiselijk geweld zijn soms lastig te herkennen. Niet alle slachtoffers van huiselijk geweld hebben blauwe plekken of littekens. Het kan ook gaan om hevig schrikken als je een persoon aanraakt of plotseling ander gedrag. Vaak kun je huiselijk geweld herkennen door te letten op het gedrag van de persoon van wie je denkt dat die het geweld pleegt.
Wat te doen bij huiselijk geweld?
Maak je je zorgen over mishandeling of huiselijk geweld bij jezelf of bij anderen? Dan kun je bellen of chatten onze medewerkers. Dit kan anoniem. Je hoeft dus je naam niet te noemen als je dat niet wilt.
Met een medewerker praat je over de situatie. Je krijgt advies over wat je zelf kunt doen. Ook legt de medewerker uit wat Veilig Thuis voor je kan betekenen. Je kunt het bij een advies laten of een officiële melding maken van jouw vermoedens. Ook deze melding kun je anoniem doen.
Samenwerken bij huiselijk geweld?
Het tegengaan van huiselijk geweld is een ingewikkelde opgave waarin veel partijen een rol hebben en effectief moeten samenwerken, samen met de mensen om wie het gaat. Het herhalend, langdurige en complex karakter van huiselijk geweld vraagt om een planmatige aanpak en structurele afstemming en samenwerking tussen de betrokken partijen.
Veilig Thuis werkt samen met partners in het veld van justitie, zorg en welzijn en onderwijs, waaronder politie, hulpverlening, huisartsen en sociale teams.