Voor professionals

Maak jij je vanuit je functie zorgen over iemand? Denk je dat deze persoon slachtoffer is van geweld of zelf geweld gebruikt? Dan kun je voor een dilemma staan: moet ik dit melden of wordt dan de vertrouwensband die ik heb opgebouwd geschaad? Je kunt advies bij ons inwinnen. Zo sta je er niet alleen voor.

Samen overleggen we of het nodig is om een melding te doen. Als professional heb je de verantwoordelijkheid om hulp op gang te brengen. Hierbij gebruik je de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. 

Wil je advies of iemand spreken die met je meedenkt en meekijkt of je het juiste doet? Bel naar ons directe telefoonnummer 088-0100502.  

De naam van degene over wie je belt, hoeven we bij een adviesgesprek niet te weten. Je adviesvraag wordt namelijk op jouw naam geregistreerd in ons systeem. Het staat je als professional vrij om advies te vragen en collegiaal overleg te voeren, zonder dat je jouw cliënt/patiënt/leerling hierover hoeft te informeren. 

Informatie-uitwisseling is een belangrijk onderdeel van ons werk. Zonder informatie kunnen we geen overdracht, afstemming of onderzoek naar huiselijk geweld en kindermishandeling doen. Ook kunnen we ons geen beeld vormen van eventuele onveiligheid en/of ontwikkelingsbedreigingen. Om onderzoek te kunnen doen zijn we als organisatie wettelijk bevoegd om informatie op te vragen en te delen. 

Veilig Thuis heeft geen toestemming van directbetrokkenen nodig om een melding vast te leggen, informatie in te winnen, te bewaren en te verstrekken aan derden. 

Als professional kun je over informatie beschikken die relevant is voor een onderzoek of veiligheidsbeoordeling. Waar de (acute) veiligheid van een cliënt/patiënt (mogelijk) in het geding is, is het van belang om noodzakelijke informatie ter beschikking te stellen aan Veilig Thuis wanneer daar in het kader van de wettelijke taken om gevraagd wordt (en conform de algemene verordening gegevensbescherming (AVG)). Op die manier komen de puzzelstukjes samen en kan er zo effectief mogelijk worden ingezet op herstel/behoud van veiligheid van de cliënt/patiënt. 

Vraagt Veilig Thuis je om informatie? Of heb je zelf vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling? In deze gevallen ga je meestal informatie delen. Meestal mag dat, meestal is het zelfs de professionele norm. Hoe deel je veilig informatie? Volg het stappenplan

Veilig Thuis heeft de wettelijke taak om, na een melding, te onderzoeken of er sprake is van huiselijk geweld of kindermishandeling. En om, indien nodig, passende hulpverlening in te schakelen. Bij huiselijk geweld en kindermishandeling gaat het om problematiek die vaak langdurig speelt. Het zijn meestal geen geïsoleerde, eenmalige gebeurtenissen. 

Het is daarom van belang dat ernstige signalen en vermoedens van ernstig huiselijk geweld en kindermishandeling altijd worden gemeld. Dit melden is erop gericht dat ernstige signalen bij Veilig Thuis op de radar komen, zodat Veilig Thuis deze nu en in de toekomst kan combineren met andere signalen. Door informatie uit verschillende bronnen (en op verschillende momenten) bij elkaar te brengen, kan Veilig Thuis op basis van een zo volledig mogelijk inzicht in de problematiek, de signalen beoordelen. Door bovendien in te zetten op monitoring van casuïstiek, houdt Veilig Thuis zicht op hoe de veiligheid zich ontwikkelt en of de voorgeschreven interventies tot voldoende resultaat leiden. 

Als professional wordt van je verwacht dat je conform het door jouw beroepsgroep opgestelde afwegingskader, bij ernstige signalen of vermoedens van kindermishandeling en huiselijk geweld, altijd meldt bij Veilig Thuis. Dit staat opgenomen in de aangescherpte Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. 

Heb je een vermoeden van of is er aanleiding om aan te nemen dat er sprake is van huiselijk geweld? Probeer het gesprek aan te gaan. Hiervoor kun je de volgende handvatten gebruiken.

Het is moeilijk om te praten over huiselijk geweld. Gevoelens van schaamte en angst bij slachtoffers, plegers en overige leden van het gezin spelen een belangrijke rol. Informatiemateriaal, zoals folders en posters in een wachtkamer of een centrale ruimte, kunnen de drempel verlagen om over de problemen thuis te praten. Aandacht en jouw luisterend oor zorgen ervoor dat mensen zich veilig voelen om hun verhaal kwijt te kunnen.

Leg de cliënt/patiënt uit wat je gaat doen en waarom je dit gaat doen. Breng dit in direct verband met jouw zorgen! ‘Omdat ik me zorgen maak over… ben ik van plan om’. Vraag om een reactie: ‘Wat vind je ervan dat ik…’

In geval van een negatieve reactie:

  • Kijk of je aan de bezwaren tegemoet kunt komen
  • Lukt dat niet, weeg de bezwaren dan af tegen de ernst van de situatie en kom tot een besluit
  • Wees open over je besluit: ‘Ik heb goed van je gehoord dat je…, maar omdat ik me echt grote zorgen maak over deze situatie / de situatie van je kinderen ga ik toch…’
  • Neem moeilijke beslissingen niet alleen: vraag advies aan Veilig Thuis of aan een collega.
  • Leg je acties en besluiten zorgvuldig vast in het dossier.

Vaak zullen cliënten/patiënten pas met jou in gesprek gaan over problemen en eventueel geweld in huiselijke kring als je er rechtstreeks naar vraagt. Als je een gesprek hebt stel dan vragen om het probleem helder te krijgen:

  • Hoe bedreigend is de situatie, moet er acuut actie worden ondernomen?
  • Welk soort geweld wordt gebruikt?
  • Wat is de aanleiding voor geweld?
  • Is het de eerste keer of is er vaker geweld gebruikt?
  • Hoe lang is er sprake van geweld?
  • Hoe is de situatie van de kinderen?
  • Wat wil de cliënt/patiënt bereiken met jullie gesprek?
  • Wat wil de cliënt/patiënt met de relatie: wat zijn de consequenties?
  • Sociale netwerk: met wie kan de cliënt/patiënt praten over geweld?
  • Kan de cliënt/patiënt met de pleger praten?
  • Welke hulpverlening is er al?
  • Bespreek wat de cliënt/patiënt (zowel pleger als slachtoffer) kan doen bij een nieuwe geweldsuitbarsting
  • Informeer bij allochtone cliënten/patiënten naar cultureel bepaalde opvattingen

Als je een vertrouwelijk gesprek hebt met een cliënt, informeer deze dan:

  • dat je beroepsgeheim hebt
  • dat geweld nooit gerechtvaardigd is
  • dat het verboden is bij wet
  • dat het meer voorkomt en de cliënt/patiënt dus echt niet de enige is
  • dat er ervaring is met het probleem
  • dat het niet vanzelf overgaat
  • dat er goede hulpverleningsmogelijkheden zijn

Kennisbank aanpak ouderenmishandeling

Informatie over ouderenmishandeling van de Rijksoverheid, andere overheden en organisaties in het veld. Variërend van achtergrondinformatie tot wet- en regelgeving, onderzoeken en praktijkvoorbeelden. De kennisbank aanpak ouderenmishandeling bevat ook voorlichtingsmateriaal en informatie over scholingsmogelijkheden.

Toolkit Aandachtsfunctionaris

De Toolkit Aandachtsfunctionaris Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling is ontwikkeld naar aanleiding van de wet op de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling die op 1 juli 2013 van kracht is geworden.

Augeo Academy

Augeo Academy heeft speciale online cursussen ontwikkeld om kindermishandeling en huiselijk geweld te leren signaleren en aan te pakken. Deze cursussen zijn bewezen effectief, laagdrempelig en afgestemd op verschillende beroepsgroepen.

Augeo magazine (voorheen TKM), is hét online tijdschrift over veilig opgroeien. Via opiniërende bijdragen, ervaringsverhalen, interviews en columns stimuleren we de discussie over en maatschappelijke betrokkenheid bij kindermishandeling. In het blad staan ook artikelen over beleidsontwikkelingen en wetenschappelijk onderzoek en voorbeelden van good practices. Augeo magazine verschijnt 10 keer per jaar.

Lees hier onze laatste nieuwsbrieven en/of meld je aan om deze als eerste per e-mail te ontvangen.

Aanmelden nieuwsbrief

Online meldformulier

De meldcode geeft handvatten om acute en structurele onveiligheid te signaleren en te bepalen hoe te handelen. Via het online meldformulier kan een melding worden gedaan.

Informatie delen

Vraagt Veilig Thuis om informatie? Of heb je vermoedens van kindermishandeling of huiselijk geweld? Dan ga je meestal informatie delen. Vaak mag dat, meestal is het ook de professionele norm.

Jongentje kijkt omhoog van zijn tekening.

Veilig Thuis en samen-werking met scholen

Wat kunnen scholen verwachten van Veilig Thuis in de samenwerking bij kind-gesprekken op school en als scholen worden benaderd als informant.