Eergerelateerd geweld
Eergerelateerd geweld staat voor vormen van huiselijk geweld, verminking en onderdrukking die voortkomen uit traditie, cultuur of bijgeloof. Ze zijn gebaseerd op strikte opvattingen over seksualiteit en manvrouwrollen.
Er zijn verschillende vormen van schadelijke traditionele praktijken:
- Eergerelateerd geweld: dwang, psychisch en/ of fysiek geweld om te voorkomen dat een lid van de familie een ‘misstap’ zet die de eer van de familie in de gemeenschap kan schaden
- Huwelijksdwang: wanneer iemand moet trouwen tegen zijn/haar wil in. Als één of beide partners onder druk worden gezet om te trouwen, is er spraken van huwelijksdwang
- Achterlating in het buitenland: wanneer iemand tegen zijn of haar zin wordt achtergelaten in het buitenland, bijvoorbeeld het geboorteland. Redenen zijn verschillend: angst dat partner en/of kinderen te veel blootstaan aan westerse invloeden of als poging om roddel over wangedrag te sussen
- Huwelijkse gevangenschap: een van de partners zit vast in een religieus huwelijk (ook na echtscheiding van het burgerlijk huwelijk)
- Verborgen vrouwen: vrouwen die onder dwang een geïsoleerd bestaan leiden. Deze vrouwen zijn voor de buitenwereld vaak nauwelijks of niet zichtbaar. Zij vragen niet om hulp, omdat zij de weg niet weten, de taal niet of onvoldoende spreken en/of uit angst voor man en familie. Het (zedelijke) gedrag van de vrouw/meisje is van grote betekenis voor de (goede) naam en eer van de familie/gemeenschap
- Vrouwenbesnijdenis of vrouwelijke genitale verminking: een ingreep aan de uitwendige geslachtsorganen, waar geen medische noodzaak voor is.
Schadelijke traditionele praktijken
Deze geweldsvormen worden gepleegd en actief gedoogd door de ouders of familie van het slachtoffer of door gemeenschapsleiders. Ze krijgen of ervaren de toestemming van de meerderheid van de gemeenschap. Ze voelen zich genoodzaakt aan de eerschending gehoor te geven om te voorkomen dat zij als familie buiten de groep vallen en daarmee het gevoel van eigenwaarde verliezen. Deze vorm is niet alleen verweven met eeuwenoude tradities, maar ook met familiaire (ver)banden en (cultureel) erfgoed. Hierdoor kan het geweld lang voortbestaan en over worden gedragen van generatie op generatie.
Bij een vermoeden van schadelijke traditionele praktijken bij jezelf of in jouw omgeving, kun je (anoniem) contact opnemen met Veilig Thuis via 0800-2000 of de chat. Samen kijken we naar wat er speelt en wat er nodig is om een oplossing te vinden.
Rechtopnee.nl: bekijk de video’s
Achterlating, meisjesbesnijdenis, huwelijksdwang en eergerelateerd geweld: deze video’s van netwerkpartner Pharos onder de naam Recht op nee zijn indringend, to the point en empowering. Deel ze in jouw netwerk om jonge mensen te waarschuwen en te laten weten waar ze hulp kunnen zoeken.
- Het verhaal van Mariam (18) over huwelijksdwang
- Het verhaal van Shakila (26) over eergerelateerd geweld
- Het verhaal van Liva (28) over meisjesbesnijdenis
- Het verhaal van Solomon over achterlating