Stalking
Stalking is het opzettelijk en structureel lastigvallen van een persoon waardoor diegene zich niet meer veilig voelt. Stalking kan zich ook voordoen via sociale media. Er wordt voortdurend en opzettelijk inbreuk gedaan op het leven van het slachtoffer.
Stalking komt vaak voor na het beëindigen van een relatie. De ander blijft contact zoeken in de vorm van bellen, appen, e-mailen, sturen van brieven per post, rondhangen bij de woning en/of familie lastigvallen. Ook een kennis, collega, buurman of zelfs een onbekende kunnen een stalker zijn.
Hoe langer, hoe onveiliger
Meestal begint de stalking ‘onschuldig’. Hoe langer het duurt, hoe vervelender en onveiliger voor het slachtoffer. Wanneer je wordt gestalkt, kost dit veel energie en brengt het angst en stress met zich mee. Ook familie, vrienden, buren en collega’s van de gestalkte persoon kunnen hier last van krijgen.
Wat kun je doen?
Stalking is strafbaar in Nederland. Als je wordt gestalkt of een vermoeden hebt dat iemand anders last heeft van een stalker, dan kun je een melding doen en advies vragen bij Veilig Thuis. Neem (anoniem) contact op met Veilig Thuis via 0800-2000 of chat met ons. Verzamel daarnaast alvast bewijzen voor politieonderzoek, zoals appjes, e-mails en/of post. Houd ook een logboek bij waarin je de datum, tijd en omschrijving van de gebeurtenissen opschrijft.