Uitgelicht: expertise Mensenhandel & Loverboys
Mensenhandel is het werven, vervoeren, overbrengen, opnemen of huisvesten van een persoon, met gebruik van dwang (in brede zin), en met het doel die persoon uit te buiten.

We spreken van mensenhandel als iemand (het slachtoffer) wordt uitgebuit, of onder dwang dingen moet doen waar hij of zij niet zelf voor gekozen heeft. Daarbij komt dat iemand anders (de mensenhandelaar) hiervan van profiteert. De (beoogde) uitbuiting is de kern van mensenhandel. Uitbuiting kan plaatsvinden in de seksindustrie, bijvoorbeeld wanneer iemand onvrijwillig voor iemand anders in de prostitutie werkt (denk hierbij dus ook aan loverboyproblematiek), maar uitbuiting kan ook plaatsvinden in andere economische sectoren. Hierbij gaat het dan bijvoorbeeld om zeer slechte arbeidsvoorwaarden en –omstandigheden, waardoor de mensenrechten in het geding komen. (Strafbare) mensenhandel kan daarnaast ook het met dwang werven, vervoeren etc. van een persoon zijn, met als doel om organen uit het lichaam van die persoon te verwijderen, en vervolgens te verkopen.
Mensensmokkel is daarentegen géén mensenhandel! Bij mensensmokkel wordt illegaal een staatsgrens overschreden. Dit is een delict tegenover de staat.
Mensenhandel komt voor in verschillende vormen:
- Seksuele uitbuiting
- Arbeidsuitbuiting
- Criminele uitbuiting
- Gedwongen orgaanverwijdering.
Mensenhandel in Nederland
Mensenhandel komt in heel Nederland voor, dus ook in onze regio: Noord-Holland-Noord. Echter, worden de signalen niet altijd herkend, maar 1 op de 5 slachtoffers van mensenhandel is in beeld bij hulpverlening. Dit terwijl 88% van de slachtoffers tijdens de uitbuiting contact heeft met een hulpverlener. De hulpverlener ziet echter niet de signalen van mensenhandel. CoMensha het coördinatiecentrum tegen mensenhandel heeft een aantal signalenkaart gemaakt. Heb je twijfels of herken je ‘vage’ signalen, bespreek dit dan.
Samenwerking Veilig Thuis met ketenpartners
Veilig Thuis werkt veel samen met Comensha, HVO Querido en de AVIM (politie). Comensha is hét landelijke Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel. Zij brengen de aard en omvang van mensenhandel in kaart. HVO Querido is daarnaast de zorgcoördinator Mensenhandel in de regio Noord-Holland-Noord. Vanuit de politie is er tot slot het team AVIM (De Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel). AVIM gaat over de opsporing en vervolging van daders van mensenhandel. Veilig Thuis bespreekt vermoedens van mensenhandel en loverboyproblematiek met deze ketenpartners, en werkt vervolgens samen om tot de juiste hulpverlening te komen.
Contact op met Veilig Thuis
Bij vermoedens van mensenhandel kunt u, net als bij vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling, contact opnemen met Veilig Thuis voor advies, ondersteuning of voor het doen van een melding. Heb je vermoedens van mensenhandel of vragen over het onderwerp? Neem dan contact op met de expertiseleden, Larissa, Nicky of Sterre. Bereikbaar via het algemeen nummer 088-0100502. Zij staan nauw in contact met Comensha, HVO Querido en de AVIM.